top of page

Devoto má na svědomí snový pokojík v Dobřichovicích

Postel, světla, knihovna, stůl i funkční a hravé doplňky. To vše v jednom pokoji v Dobřichovicích, který rodinná firma Devoto realizovala takříkajíc od podlahy po strop. A nebyli na to sami. Součástí týmu byl i dvorní architekt Devoto MgA. Petr Holub, textilní firma Velebný & Fam a v neposlední řadě i fotografové z Boysplaynice, se kterými Devoto dlouhodobě spolupracuje a kteří vdechli pokoji svými GIFy život.

Kompletní realizace dětského pokoje v dobřichovické vile se Devoto zhostilo od A do Z. Pokoji vévodí jasné a čisté linie s modrobílými pruhy na zadní stěně. Pojícím prvkem je motiv jeřábu, který se v místnosti objevuje nejen jako ilustrace, ale i jako osvětlení a zcela funkční hračka. Na zatahovací stěně, která dodává dětské posteli – dominantě pokoje – atmosféru, jsou ovečky - snové motivy od Petra Holuba, které se při jejich večerním počítání mění v zavěšené mráčky na jeřábu. Zatažená roleta dodává pokoji vzdušný a uklizený dojem, může ale posloužit i jako zatemnění. Potahy, které jsou vyrobeny patchworkem, má na svědomí tradiční rodinný výrobce v oboru s více jak 300letou tradicí, firma Velebný & Fam. Postel je u svého stropu také samostatně osvětlena.

Pojícím prvkem je již zmiňovaný jeřáb, který najdeme hned na několika místech v pokoji – jako ilustrace i dva funkční doplňky. Tím prvním je pokojová stojací lampa s polohovatelným širmem pověšeným na jeřábu s tolik typickou hrázděnou konstrukcí. Druhým je pak plně funkční dřevěná hračka s hrázděnou konstrukcí, kterou lze plně ovládat ve všech směrech. Kromě toho může pomocí kladky a háku zvedat i spouštět lehká břemena a díky kolečkovému podvozku libovolně pojíždět. V současnosti na trhu neexistuje lepší česká hračka pro osvojení si jeřábnického řemesla.

Dalším nezbytým vybavením dětského pokoje je psací stůl se šuplíky. Stůl je zhotoven tak, aby se maximálně přizpůsobil vývoji dítěte a nebylo potřeba pořizovat každý rok nový. Proto je ve třech stupních individuálně nastavitelný tak, aby vyhovoval aktuální výšce.

V neposlední řadě jsou v pokoji úložné prostory, v tomto případě jedné ze stěn dominuje knihovna, která je de facto uměleckým dílem vnášejícím určitý prvek chaosu do jinak úhledné a jednotné linky interiéru.

Celému prostoru pak vdechli život fotografové Boysplaynice, kteří svým novým pohledem na věc vytvořili hravá rozpohybovaná videa z prostředí tohoto pokoje.

bottom of page