top of page

EVERNESS: AEN Metaxa a Dimitris Tsigos v jedinečném objetí

AEN Metaxa, dokonalý alkoholický nápoj speciálně stvořený ke 120. výročí palírny Metaxa, který spatřil světlo světa jen v 1888 lahvích, znovu ožívá v kolaboraci s řeckým designérem Dimitrisem Tsigosem. Ten AEN Metaxu umělecky ztvárnil a vytvořil všeobjímající sochu Everness – stojan na láhev, který je unikátním sběratelským kouskem. A právě tato spolupráce a propojení AEN Metaxy s designérem Dimitrisem Tsigosem se dnes představuje České republice.

AEN Metaxa pochází z nejstaršího a nejvzácnějšího sudu s označením No 1, jenž místní s úctou nazývají Spyros[1]. Jde o výjimečný nápoj, který si zaslouží výjimečnou spolupráci. Proto Metaxa oslovila Dimitrise Tsigose, světově uznávaného řeckého designéra, který pro ni stvořil EVERNESS. Jeho umělecké pojetí AEN Metaxy představuje sochu, která moderně a duchaplně dokresluje klasiku v podání tohoto drinku. Umělecké dílo, které je sběratelským kouskem, jenž uchovává samotnou láhev a doplňuje tak perfektní zážitek, ke kterému je její obsah stvořen. „Vytvořili jsme skvělý kousek s obrovskými emocemi, vizuální propojení příběhu AEN“, říká ke spolupráci designér.

Jako umělec, který miluje své řemeslo, v harmonii se vlastním temperamentem a intuicí stvořil sošku, která karafu AEN Metaxy objímá svou minimalistickou estetikou s prvky biomimesis. AEN Metaxa Dimitrise inspirovala k oživení tvarů a elementů přírody. Výsledkem je model vzácné tekutiny uprostřed svého vlastního víru. Věčný pohyb, symbol nekonečna – to je Dimitrisova interpretace omlazujícího pohybu uvnitř AEN a tímto momentem navždy poznamenané věčnosti života. Vedle formy, která v sobě ukrývá silný vnitřní pohyb, je patrný i umělecký revitalizující efekt s hlubokou podstatou. Oba tyto světy se potkávají právě v láhvi AEN Metaxy.

Barva, která byla pro EVERNESS zvolena, je sama o sobě příznačná, neboť respektuje vrstevnatou povahu hluboké a teplé barevné škály samotného nápoje. „Záleží na úhlu pohledu. AEN Metaxa může být mahagonově rudá až světle bronzovozlaté barvy. Barva EVERNESSU vyzdvihuje její komplexnost, stále proměnlivou a vyvíjející se světelnou hru,“ doplňuje Dimitris.

AEN Metaxa včetně sošky je dostupná u vybraných prodejců nebo na objednávku u společnosti Rémy Cointreau.

bottom of page